Pizzalopaty, kefy na pece

Medzi lopatami na pizzu je veľa rozdielov-tvar, veľkosť, materiály. Výber jednej by mohol byť komplikovaný. Tu je návod, ako si vybrať najlepšiu profesionálnu lopatu na pizzu pre vás a vaše potreby.

Lopaty na pizzu sa používajú na vyberanie pizze z pracovného povrchu a vkladanie do pece. Môžu mať rôzne veľkosti a tvary, aby vyhovovali rôznym druhom pizze, a môžu mať rôzne dĺžky. Príliš dlhé lopaty na pizzu môžu byť ťažkopádne a tie príliš krátke by neumožnili výrobcom pizze správne organizovať a spravovať pečenie v peci.

To isté možno povedať o materiáloch: lopaty na pizzu môžu byť vyrobené z hliníka, dreva a kovu. Rôzne materiály sa prejavujú v rôznych výkonoch a funkciách.

GastroRex ponúka z Gimetalu široký sortiment lopat na pizzu na vloženie pizze do pece a menšie lopaty na vyberanie pizze z pece. Gimatal bola to prvá spoločnosť, ktorá vyvinula a vyrobila dierované lopaty na pizzu, ktoré umožňujú separovať prebytočnú múku predtým, ako pizzu vložíte do rúry.

Tu je pár tipov, ako si vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

  1. Tvar: okrúhly alebo obdĺžnikový?

Obdĺžniková lopata je tradičná voľba; ponúka väčšiu povrchovú plochu v kontakte s pizzou a čásť, pomocou ktorej môžete pizzu zdvihnúť, je frézovaný iba vpredu.

Okrúhla lopata má frézovaní po celom oblúku, čo umožňuje výrobcovi pizze nabrať pizzu aj zboku, a teda nielen spredu. Pizze možno umiestniť bližšie k vnútornej časti pece, čo zaisťuje správnu manipuláciu a zvyšuje účinnosť pece.

  1. Veľkosť

Veľkosť hlavy lopaty na pizzu je potrebné zvoliť na základe veľkosti pizze, ktorú chcete vyrábať. Štandardná pizza má priemer asi 33 - 36 cm. Maxi pizze môžu mať maximálne 45-50 cm.

Akonáhle budú pizze väčšie, môžeme hovoriť o pizze v štýle Rome. Tento druh pizze vyžaduje použitie veľkých obdĺžnikových lopat na pizzu.

Namiesto toho sa veľkosť rukoväte vyberie na základe hĺbky použitej pece. Rukoväť musí byť dostatočne dlhá, aby sa zabránilo popáleniu. Rukoväte kratšie ako 30 cm sa odporúčajú pre tunelové rúry a malé rúry bežne používané v baroch. Rukoväte s rozmermi 60 cm sú vhodné pre profesionálne elektrické pece, zatiaľ čo rukoväte s rozmermi od 120 do 200 cm sú vhodné pre veľké remeselnícke pece.

  1. Materiály

Lopata na pizzu môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Tu sú výhody a nevýhody najbežnejších materiálov:

Drevené lopaty na pizzu-Drevo je tradičný materiál: vydrží menej a je ťažké ho udržiavať v čistote.

Oceľové lopaty na pizzu-Na rozdiel od drevených pizzových lopat vyrobených z ocele vydržia dlhšie, sú hladšie a pevnejšie: sú odolné voči nárazom, ktoré môžu nastať pri manévrovaní medzi pracovným povrchom a rúrou. Na druhej strane sú ťažšie ako hliníkové.

Hliníkové lopaty na pizzu- Sú ľahké a môžu obmedziť výmysel medzi cestom a odlupovacou hlavou, takže vyberanie pizze a jej vkladanie do rúry sa môže stať tekutým a prirodzeným pohybom. Štruktúra takýchto lopat ich robí silnými a trvanlivými. Hmotnosť je ďalej znížená vďaka perforovanému povrchu hláv. Bývajú však jemnejšie ako iné druhy.

Dobrá hliníková lopata je lepšia ako drevená, pretože zaisťuje rýchlejšie pracovné tempo a tým vyššiu produktivitu.

Perforované lopaty umožňujú odstránenie extra prebytočnej múky, aby pece zostali čisté, nevytváral sa dym a aby sa pod pizzou netvorila horká kôrka.

Súčasné lopaty na pizzu nie je potrebné vymieňať každé dva mesiace; profesionálny peeling môže trvať až dva roky, takže sa rozhodne oplatí investovať.