Po hoteloch postupne zriaďujú high-tech kuchyne aj školy

SLUŽBY: Po hoteloch postupne zriaďujú high-tech kuchyne aj školy
(TASR) 18.01.2008
Bratislava 18. januára (TASR) - Takmer všetky veľkokapacitné kuchyne v hoteloch, penziónoch a reštauráciách na Slovensku sú už vybavené high-tech zariadením. Na tento trend síce už nabehlo aj niekoľko škôl a predškolských zariadení vo veľkých mestách, napr. v mestskej časti Bratislava - Petržalka, ale väčšinu z nich ešte vybavenie kuchýň modernou technikou ešte len čaká.
Kuchynskú techniku, stroje, chladiacu techniku ako aj nerezový nábytok, sklo a porcelán vystavuje 350 firiem (17 700 m2) z 9 štátov na 15. ročníku veľtrhu Danubius Gastro a jeho sprievodných výstav Exposhop a Gastropack v bratislavskej Inchebe.

Kompletný servis pre profesionálnu gastronómiou v rámci prípravy jedál predvádza na veľtrhu návštevníkom aj Peter Miklošik zo spoločnosti GastroRex. Spoločnosť je výhradným dovozcom tejto techniky z Talianska a dodáva ju zákazníkom v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a tiež v Zlíne na Morave. "Dovážanú techniku reprezentujú parné konvektomaty. Sú moderným veľkokuchynským zariadením, ktoré dokáže čiastočne nahradiť niektoré z tradičných prístrojov," povedal pre TASR Miklošik. Konvektomat pracuje na princípe teplovzdušnej rúry s vyvíjaním pary. Tepelná úprava surovín prebieha vo varnom priestore, kde vďaka funkcii ventilátora a vody je možné v priebehu procesu prípravy jedla regulovať stupeň vlhkosti vzduchu. To umožňuje všetky druhy úpravy potravín, varenie, dusenie, pečenie, vyprážanie a grilovanie.
Prednosťou konvektomatu je možnosť nastavenia zmiešaných režimov prípravy potravín a najmä rad úspor. Napríklad spotreba vody pri vyvíjaní pary je asi 20 litrov za hodinu prevádzky, čo je oproti klasickému vareniu v kotloch, zanedbateľná spotreba. "Parný konvektomat pri počte 130 porcií denne klasickej skladby jedál s mäsom a prílohou, ušetrí prevádzkovateľovi ročné náklady 234 500 Sk. Z toho energia tvorí 22 780 Sk a úspora pri mäse 128 480 Sk," vypočítal Miklošik. Medzi ďalšie výhody parného konvektomatu menoval úsporu priestoru, času, pracovných síl a ďalších investícií, keďže konvektomat dokáže do veľkej miery nahradiť niekoľko technologických zariadení vo veľkokapacitnej kuchyni.

 
 

©2011 GastroRex s.r.o., obsah vygenerovaný v systéme Offeris - Cenové ponuky, Objednávky, Faktúry online